reklama

Prezes ZUO odwołana, będzie konkurs na to stanowisko

Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: | Zdjęcie: ZUO

Prezes ZUO odwołana, będzie konkurs na to stanowisko - Zdjęcie główne

W czerwcu prezes ZUO usłyszała 3 zarzuty prokuratorskie | foto ZUO

Przeczytaj również:

Z Siedlec Rada Nadzorcza Zakładu Utylizacji Odpadów w Siedlcach zdecydowała o odwołaniu prezes tej spółki.
reklama

To pokłosie wydarzeń, o których usłyszeliśmy na początku czerwca. Wówczas to funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali prezes siedleckiego ZUO Annę G-P., burmistrza Kałuszyna oraz dwóch przedsiębiorców. Działania były związane z nieprawidłowościami w związku z organizacją postępowań przetargowych.

Postępowanie dotyczy nieprawidłowości w związku z przetargami organizowanymi w Zakładzie Utylizacji Odpadów Sp. z o.o. w Siedlcach oraz Urzędzie Miejskim w Kałuszynie w latach 2019-2021. Czynności w sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Lublinie-Ośrodek Zamiejscowy w Białej Podlaskiej. Ustalenia śledczych wskazują na działanie podejrzanych w celu osiągnięcia korzyści majątkowych poprzez wejście w nieformalne porozumienia w związku z organizowanymi przetargami” – poinformowało w komunikacie CBA.

Prezes ZUO Anna G-P. Usłyszała 3 zarzuty, ale sąd nie zgodził się na jej aresztowanie, tylko jako środek zapobiegawczy zastosował poręczenie majątkowe oraz zakaz opuszczania kraju. Od tej decyzji odwołała się prokuratura i w lipcu sąd decyzję zmienił i zgodził się na 3-miesięczny areszt dla podejrzanej. Ale tę decyzję zaskarżyli prawnicy pani prezes. Zarzuty w sprawie usłyszeli także burmistrz Kałuszyna oraz przedsiębiorcy Karol P. i Tomasz W.

Rada nadzorcza ZUO 18 lipca ogłosiła, że Anna G-P., która na czele ZUO stała od stycznia 2019 r.  została odwołana ze stanowiska, a nowy prezes zostanie wyłoniony w konkursie.

wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE