reklama
reklama

Słodka tradycja w tłusty czwartek. Zrób pączki serowe i piwne faworki [PRZEPISY TRADYCYJNE I COŚ DLA ODWAŻNYCH]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Słodka tradycja w tłusty czwartek. Zrób pączki serowe i piwne faworki [PRZEPISY TRADYCYJNE I COŚ DLA ODWAŻNYCH] - Zdjęcie główne

Żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia warto dodać spirytus

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Ostatni czwartek karnawału to święto łasuchów - bez wyrzutów sumienia można zajadać się pączkami i faworkami. Skorzystaj z naszych przepisów.
reklama

Zwyczaj tłustego, niezdrowego jedzenia przed Wielkim Postem pochodzi od pogan. Właśnie w taki sposób żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny. Pączki zaczęto serwować na dworach ok. XVI w. Od tego czasu powstało wiele przepisów i wariacji. Dziś proponujemy wam zarówno te tradycyjne, jak i nieco bardziej zaskakujące.

 

Mini pączki z mascarpone

Składniki:

250g serka mascarpone

2 duże jajka

łyżka cukru pudru

1,5 szklanki mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

płaska łyżeczka spirytusu lub wódki

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wymieszać wszystko razem, ciasto musi być bardzo gęste. Nakładać małą łyżeczką na rozgrzany głęboki olej. Smażyć ok. 4 minut.

 

Pączki serowe

Składniki:

2 kostki twarogu półtłustego

1 szklanka mąki

2 łyżeczki masła

2 łyżki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka sody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na gorącym oleju. Nałożyć łyżeczką namoczoną w mące na oprószone mąką dłonie, obkulać i na olej. Szybko się robi i są smaczne.Wielkość może być różna np.wielkości orzecha, małego jajka itd.

 

Faworki z piwem

Składniki:

1 szkl. piwa

1 szkl. żółtek

1 łyżka masła

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

kieliszek rumu

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 łyżki śmietany

mąki ile się wgniecie

Wykonanie:

Na stolnicę wsypać trochę mąki, wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie w mące zrobić dołek i wlać piwo, żółtka, rum, ocet, śmietanę i dorzucić łyżkę masła. Zagniatać ciasto co raz podsypując mąkę, do momentu aż ciasto będzie gładkie. Gdy uzyskamy gładką, jednolitą masę, tłuczemy ją mocno wałkiem, aby się dobrze napowietrzyło. Ciasto dzielimy na porcje, każdy kawałek cienko rozwałkowujemy. Nacinamy paski, które przecinamy na środku. Wywijamy ciasto przez nacięcie. Smażymy na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Pączki z budyniem

Składniki:

1 kg mąki

1 margaryna

10 dag drożdży

2 łyżki oleju

1 budyń waniliowy

6 żółtek

2 całe jajka

2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Margarynę pokroić do miski na kawałki, na margarynę wlać ugotowany budyń na wodzie, 1 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Mieszać łyżką aż się rozpuści margaryna. Na to pokruszyć drożdże, dodać 1 kg mąki, 6 żółtek, 2 całe jajka i 2 łyżki spirytusu. Wyrobić ciasto i pod koniec dodać 2 łyżki oleju.

 

Pączki tradycyjne

Składniki:

0,5 kg mąki

pół kostki drożdży

kieliszek spirytusu

cukier waniliowy

1 całe jajko

1 żółtko

mleko

1/4 kostki margaryny

1 marmolada

szklanka cukru pudru do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski i dodać jajka. Wlać drożdże. Wyrabiać wszystko razem, dolewając po trochu mleko. Pod koniec dodać tłuszcz, oraz wlać spirytus. Zostawić do wyrośnięcia. Formować pączki, nadziewać łyżeczką marmolady i smażyć na gorącym i głębokim oleju. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, by tłuszcz wsiąkł.

 

Faworki

450 g mąki pszennej

5 żółtek

szczypta soli

1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)

3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 – 30 minut); można także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

 

Jeden pączek ma ok. 290 kalorii.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu lublin24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama