Wszystko pod honorowym Patronatem Ministra Edukacji, Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika, Prezydenta Miasta Siedlce Tomasza Hapunowicza, Starosty Powiatu Siedleckiego Karola Tchórzewskiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego, a współorganizatorem Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach.
W Mistrzostwach uczestniczyli uczniowie z 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Buska-Zdroju, Radomia, Lublina, Janowa Lubelskiego, Warszawy, Przysuchy, Golądkowa, Korolówki Osady, Łukowa, Żelechowa, Wyszkowa, Zielonki, Miętnego, Serocka, Garwolina, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz z Siedlec.
Uczestnicy konkursu zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: wyserwowanie soku owocowego z karafki, przyjęcie zamówienia i nakrycie stołu do zamówienia przy gościu, wyserwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów, a w finale serwis wina czerwonego bezalkoholowego.
Zwyciężczynią Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025 została Patrycja Jakubiak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach, drugie miejsce zajęła Wiktoria Laskus z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim, trzecie miejsce Zuzanna Wiśniewska z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, czwarte miejsce Milena Sawicka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Augusta i Juliusza Vetterów w Lublinie.
Finaliści konkursu otrzymali puchary ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce. Główną nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w czterogwiazdkowym Hotelu Robert’s Port w Starych Sadach k. Mikołajek, wyciskarka do owoców, słuchawki bezprzewodowe oraz bon zakupowy do Selgros.
Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Ibis Style oraz profesjonalny blender barmański.
Nagrodą za zajęcie trzeciego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w hotelu Hetman&SPA w Siedlcach oraz pakowarka próżniowa.
Nagrodą za zajęcie czwartego miejsca był voucher na jednodniowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Arche oraz sprzęt barmański. Finaliści zdobyli również vouchery do poradni dietetycznej. Wszyscy uczniowie oraz ich opiekunowie otrzymali atrakcyjne i liczne upominki.
Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół jest okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej.
Konkurs zachęca uczniów do poszukiwania innowacyjnych rozwiązań, pomaga w integracji środowiska oraz umożliwia rozwijanie pasji i zainteresowań. Mistrzostwa Młodych Kelnerów, są dla sponsorów - firm i lokalnych restauratorów - okazją, by znaleźć doskonale wykształconych kandydatów do pracy oraz nawiązać kontakty ze specjalistami w gastronomii.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom Młodych Kelnerów towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie i barmańskie.
Z każdym rokiem wzrasta ranga przedsięwzięcia oraz wartość nagród a cała impreza zyskuje charakter ogólnopolski i coraz większą popularność wśród szkół, restauratorów i lokalnych przedsiębiorców.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.