reklama
reklama

Jak odmierzać składniki domowymi sposobami?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak odmierzać składniki domowymi sposobami? - Zdjęcie główne

Jak odmierzać składniki domowymi sposobami?

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJeśli nie lubisz zagracać kuchni zbędnymi gadżetami, musisz poznać sprytne patenty na wykorzystywanie podręcznych akcesoriów. Precyzyjne miarki do odmierzania ilości składników to z pewnością jeden z tych elementów, które łatwo można zastąpić. Większość przepisów nie wymaga odmierzania składników co do grama czy mililitra. Domowe naczynia i akcesoria z powodzeniem pozwolą ci przygotować smaczne danie i upiec wyśmienite ciasto. Poznaj domowe sposoby na łatwe i szybkie odmierzanie składników, które zaoszczędzą ci czas i miejsce w szufladach!
reklama

Odmierzanie substancji płynnych

Najczęściej używanymi w kuchni składnikami w formie płynnej są woda i mleko. Stanowią one podstawę zup, owsianek, deserów i wielu innych potraw. Zazwyczaj potrzebne są w większych objętościach.

1 litr ile to mililitrów? 1000 ml. Warto wiedzieć, że cztery standardowe szklanki płynu to właśnie 1 l. Każda szklanka pomieści ok. 250 ml wody lub mleka, co po zsumowaniu da 1000 ml płynu. Objętość szklanki będzie odnosiła się również do innych płynów używanych w kuchni, takich jak olej, ocet, śmietanka czy różnego rodzaju soki.

reklama

Natomiast wiele innych substancji płynnych, których używa się w znacznie mniejszych ilościach, trudno byłoby odmierzyć za pomocą szklanki. Do ich dawkowania idealnie sprawdzą się łyżki z domowej szuflady ze sztućcami! Łyżka stołowa to 15 ml płynu, natomiast mała łyżeczka to 5 ml. Stosując tę wiedzę, z łatwością odmierzysz precyzyjną objętość sosu sojowego, syropu klonowego, soku z cytryny czy innych składników potrzebnych w mniejszych ilościach. 

Ważenie bez wagi

Substancje używane w kuchni charakteryzują się różną gęstością, dlatego waga tej samej objętości produktu może być zupełnie inna. Przykładowo – szklanka oleju oraz wody to dokładnie ta sama objętość płynu. Jednak o ile szklanka wody waży 250 g, to już olej słonecznikowy będzie ważył 232 g, a inne jego rodzaje będą miały jeszcze inną wagę! Wracając do szybkiego odmierzania potrzebnych składników – idealnie, gdy przepis na ciasto, które chcemy zrobić, ma wszystkie składniki rozpisane na szklanki i łyżki. Co zrobić, kiedy tak nie jest? Jeśli składniki w przepisie podane są w gramach, warto zerknąć do podręcznej ściągawki przeliczającej te ilości na szklanki. Poniżej najpopularniejsze kuchenne składniki:

reklama

  • szklanka mąki pszennej waży 160 g,
  • szklanka płatków owsianych waży 110 g,
  • szklanka cukru waży 200 g,
  • szklanka cukru pudru waży 120 g,
  • szklanka miodu waży 320 g,
  • szklanka białego ryżu waży 190 g,
  • szklanka kaszy jaglanej waży 180 g,
  • szklanka kaszy manny waży 170 g,
  • szklanka maku waży 160 g.

Niektórych produktów używamy natomiast w niewielkich ilościach i tu przyda się rozpiska ich wagi w łyżkach i łyżeczkach:

reklama

  • 1 łyżka to 10 g mąki pszennej, a łyżeczka 3 g,
  • 1 łyżka cukru to 13 g, a łyżeczka 5 g,
  • 1 łyżka cukru pudru to 12 g, a łyżeczka 4 g,
  • 1 łyżka to 13 g proszku do pieczenia, a łyżeczka 4,5 g,
  • 1 łyżka to 10 g żelatyny, a łyżeczka 3 g.

Jak widać, różnice w wadze zwykłego cukru i cukru pudru są wprost niewiarygodne! Nie mając tej wiedzy, można przygotować deser o zupełnie innym stopniu słodkości. Warto mieć w kuchni podręczną ściągawkę z odmierzania produktów bez wagi, powiesić ją w widocznym miejscu i korzystać! Po pewnym czasie liczby te zapiszą się w pamięci i ważenie bez wagi stanie się wygodnym nawykiem.

reklama

Ciekawym sposobem ważenia bez wagi jest odmierzanie ilości niektórych produktów za pomocą pięści lub rozłożonej dłoni. Tym ostatnim sposobem można odmierzać porcje owoców i warzyw, dbając o to, by dziennie spożywać odpowiednią ich ilość. Nie będzie to precyzyjny pomiar, ale pozwoli wyobrazić sobie, jaka ich objętość stanowi dzienne minimum dla zdrowia.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama