reklama

„Złote Kłosy” dzielą się tajemnicami pieczenia chleba w Wyczółkach

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Koło Gospodyń Wiejskich w Mordach

„Złote Kłosy” dzielą się tajemnicami pieczenia chleba w Wyczółkach - Zdjęcie główne

foto Koło Gospodyń Wiejskich w Mordach

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Dzieje się wokół SiedlecW świetlicy wiejskiej w Wyczółkach odbyły się warsztaty wypiekania chleba, zorganizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Złote Kłosy”. Spotkanie przyciągnęło wielu pasjonatów tradycyjnego piekarstwa, którzy mieli okazję poznać tajniki wypieku chleba na zakwasie oraz cieszyć się wspólną biesiadą i regionalnymi specjałami.
reklama

W niedzielę, 16 listopadaw świetlicy wiejskiej w Wyczółkach odbyły się wyjątkowe warsztaty wypiekania chleba, które zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich „Złote Kłosy” w Wyczółkach. Warsztaty, które przyciągnęły wielu pasjonatów tradycyjnego piekarstwa, poprowadziła Henia Lipińska, członkini zespołu, od lat zajmująca się wypiekiem chleba na zakwasie w warunkach domowych.

Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję zapoznać się z różnorodnymi typami mąki, które są idealne do wypieku chleba, oraz nauczyć się, jak samodzielnie wyhodować zakwas i odpowiednio o niego dbać. Pani Henia szczegółowo wyjaśniła, jak wzbogacić smak chleba przy użyciu różnych dodatków, co spotkało się z ogromnym zainteresowaniem. Po zakończeniu wykładów, w powietrzu unosił się zapach świeżo upieczonego chleba, który przywołał wspomnienia z dzieciństwa i zachwycił uczestników niepowtarzalnym smakiem.

reklama

Każdy z uczestników warsztatów otrzymał również recepturę na wypiek chleba na zakwasie, co pozwoliło im przenieść zdobytą wiedzę do własnych domów. Po części edukacyjnej odbyła się biesiada przy kominku, gdzie goście mogli skosztować regionalnych specjałów. Wydarzenie uświetniły występy Zespołu Wokalnego „Złote Kłosy” oraz Zespołu „Podlasianki” z akompaniamentem Andrzeja Kędziory.

W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście, w tym Burmistrz Miasta i Gminy Mordy, Łukasz A. Wawryniuk, Zastępca Burmistrza Piotr Michalak, Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury, Emilia Biarda, oraz Sołtys wsi Wyczółki.

Koło Gospodyń Wiejskich „Złote Kłosy” dziękuje wszystkim za udział, a także za wspólnie spędzony czas w miłej, rodzinnej atmosferze, pełnej integracji i radości. Dzięki tej inicjatywie dziedzictwo naszych przodków, związane z tradycją wypieku chleba, pozostaje żywe, a wspólne działania wzbogacają lokalną społeczność.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo