O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski a wśród nich dwie uczennice klasy II TEŻ – Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga. Zadaniem uczestników było przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Łukowski duet przygotował grasicę cielęcą na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelską lemieszkę skąpaną w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu.
Hrycaj i Wilga nie znalazły się na podium konkursu, ale ich danie zostało docenione przez krytyków.
CZYTAJ WIĘCEJ Uczcili pamięć Bożeny Kurowskiej
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Patronem medialnym wydarzenia był „Przegląd Gastronomiczny”.
Uczennice do konkursu przygotowała Anna Przeździak – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.